Bigwall.dk logo (klik til forside)  
 Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt
     
 

 


Portere med doko (kurv) og namlo i Manaslu-området

Om namlo'ens fortræffelighed


Man behøver ikke at have båret 35-40 kg i sin rygsæk ret Iænge, før man er klar over, hvor ubehageligt det er. 
  Hoftebæltet, der er så vigtigt på moderne rygsække, deformeres og glider hele tiden ned på røven og hvis ikke, så afsnøres blodtilførslen, så hofterne "sover". For ikke at nævne skuldre, ryg og nakke.
  Da det trods al fint letvægtsudstyr stadig ikke er muligt at nedbringe vægten af fuldt klatregrej, lejrudstyr og en uges proviant til under de nævnte antal kilo, må man altså vænne sig til dette pineri. Eller må man?
  Europæeren en uprøvet stakkel, hvad angår evnen at bære tunge byrder. Den nepalesiske bærer, derimod, slæber dagligt mellem 50 og 80 kilo i besværligt terræn (for turister dog "kun" 35 kg) og det bare med en bred rem over issen, en såkaldt NAMLO.
  For en del år tilbage havde jeg chancen for at lære kunsten. Min tomme rygsæk var blevet stålet, og alt mit grej ( = 35kg) måtte transporteres på langs at alperne og hjem i en køjesæk. Dels til fods, dels med tog og det lange stræk på tommelfingeren). Namlo'en var den eneste Iøsning og efter to dages hårdt arbejde, hvor nakkens finmotorik skulle opøves for at holde vægten over rygsøjlens balancepunkt, gik det fint - og helt uden hjælp fra skulderstropper eller hoftebælte af nogen slags.
  Straks ved hjemkomsten ombyggede jeg min nykøbte Lowe-rygsæk med et pandebånd, og efter nu at have benyttet namlo'en på en lang række vandreture i Himalaya og Kenya - bl.a. andet en tredages vandretur over et 4800 m pas med 40 kg (+) i sækken, er jeg overbevist om, at namlo'en burde blive en lige så vigtig del at ekspeditionsrygsækkens bæresystem som hoftebæltet blev.
  En namlo kan købes i Kathmandu for 2 kroner, men så er den så groft vævet, at det kræveren nepalesers hårpragt og læderhud. Køb i stedet 50 cm 50 mm webbing (sikkerhedssele-type). Fastsy ved hjælp af to korte stykker 25 mm webbing et justeringsspænde i hver ende og træk her igennem ca. 150 cm (afhængig af rygsækkens størrelse) 25 mm webbing, der skal løbe diagonalt ned under sækken, holdt på plads at kompressionsstropperne og (på Lowesække) af en lille Iøbegang ved isøkse-løkkerne. Tag rygsækken på normalt. Læg namlo'en op over issen og spænd den til (kig lige frem). Slæk skulderremmene og mærk, hvor let vægten tages at issen. I begyndelsen er det ikke tilrådeligt at bære mere end 20-30% på namlo'en, men after kort tids brug kan man ubesværet bære 50-80%, resten fordelt på skuldre og hofter. Hænderne anbringer man mest praktisk omkring namlo'ens bærebånd ud for hvert øre. Det stabiliserer trækket og nakkemuskulaturen, og det forklarer desuden, hvorfor tegnsprogs-ordet for at ville ansætte en bærer i Nepal er to knyttede hænder på hver side af hovedet. 
  Der er kun en ulempe ved namlobrug: Man har ikke frit udsyn. Men hvem har alligevel tid og lyst til sightseeing på vej opad til fremskudt basislejr med 40 kg på ryggen? Skal man se noget, vil et tilbagekast med nakken frigøre namlo'en og svinet er tilbage på skuldrene. 

Prøv namlo'en på din næste nepaltur. Nepaleserne (og dine skuldre) vil elske det!

   Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt TOP
Michael Hjorth
2003