Bigwall.dk logo (klik til forside)  
 Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt
     


Fra Do-Tarap i Vestnepal, 1997 

Andre forfattere / Opdateret

Nose, El Capitan, Yosemite
Den første danske bestigning af verdens mest kendte og bedste klipperuten, Warren Hardings Nose. Klatret og skrevet af min klatremakker gennem mange år, Søren Smidt. Han gennemførte turen i 1985 sammen med Len fra USA, mens han var på en 1 år lang turné gennem Canada, USA, Mexico, m.m. Søren Smidt var dengang og i en periode på 10-15 år klubbens mest alsidige og succesfulde klatrer, og han nåede blandt andet i 1991 som den første dansker toppen af en 8000'er - Dhaulagiri i Nepal.

Yosemite, 1980
Det første danske forsøg på Nose blev foretaget i 1980 af Niels Munksgaard ('Junior') og Ole Krarup Andersen ('Bolte Ole'), og Niels skrev denne artikel til klubbladet. Jeg var netop begyndt at klatre, og jeg skal indrømme, at jeg læste artiklen mange gange. Og den holder stadig vand. Bemærk dog facinationen ved friends. Niels havde fornøjelsen at være klubbens første ejermand af dette selvekspanderende vidunder, købt direkte af Ray Gardine fra hans campingvogn på Camp-4 parkeringen(!)
  Niels og Ole var dengang klubbens klippeklatre-esser. Niels er nu bosat i Australien, og Ole klatrer stadig i klubben.

Nose Beta
Artiklen er skrevet af Jan Nicolaisen til Bjergklubbens maj-nummer 1992.
Jan er nu bosiddende i USA, men gennem 80'erne og 90'erne var han klubbens sande hardman (if there ever was one). Klippe, sne og is (men ikke sport!) havde han oplært sig i gennem års ophold i Chamonix, og det var naturligt, at han skulle forsætte til Himalaya. Men gentagne problemer med højden fik ham for alvor til at slå sig på bigwalls, og en vis økonomisk uafhængighed gjorde ham til en local i Yosemite i stedet.
NB: Det er vigtigt at bemærke, at artiklen er mere end 10 år gammel, og at Lynn Hill friklatrede Nose i 1993! Det er også vigtigt at bemærke, at Jan er en gudsbenådet skribent! 

Zodiac Solo
Jens Søndergaard er en af de få danskere, der en har en internationalt anderkendt nybestigning i tasken; hans og Torben Redders rute "Piteraq" på Ulamertorsuaq i Tasermiut, Sydgrønland. Han er en alsidig klatrer, der blandt meget andet har været på Alpamayo i Peru. Her skal vi læse om hans Zodiac-solo i Yosemite. 
  Zodiac er en rute, der ikke så sjældent solo'es. Ikke at den er let, langt fra. Måske fordi dens førstebestigningen ved Chalie Porter også var solo?

Triple Direct
Thomas Møller og Thomas Wulff klatrede Triple Direct på El Capitan for et par år siden. Ruten er et mix af Salathe Wall, Muir og toppen af Nose med henholdsvis 11, 8 og 13 reblængder. Man undgår den lidt slabbede og crowdede start på Nose; så det er faktisk en helt god idé. Klatret første gang som sådan af Jim Bridwell og Kim Smitz i 1969.
  Thomas' artikel er venligst udlånt fra det nye ski-, klatre- og med-mere-magasin, Luksus.

Dihedral Wall  / NY
I maj 1990 gik Peter Harremoës og Jan Nicolaisen "Dihedral Wall" på El Cap. Ruten er næppe en trade route, og temmelig speciel, blandt andet fordi den går i en venstrevendt diedre næsten hele vejen. Som udpræget højrehåndet gav Peter bagefter udtryk for, at det var anstrengende igen og igen at skulle slå boltene ind fra venstre.
  Peter og Jan er ikke hvemsomhelst, og de havde begge i 1990 stor erfaring fra lange ruter i Alperne og Yosemite. Som Jan selv skriver i "Nose Beta" (se ovenfor), var det første gang El Cap blev klatret af et rent dansk reblag.
  Ruten blev klatret første gang i 1962 af Ed Cooper, Jim Baldwin og Glen Denny. VI, 5.9, A3 (old wawe).

The Shield / NY
Yosemite's måske kendeste pitch er Triple Cracks på ruten Shield, El Cap. Disse tre riss smyger sig én echelon op over det 95 grader overhængende skold  800 meter over marken. Reblængden og ruten blev klatret i oktober 1972 af den geniale Charlie Porter sammen med Gary Bocarde ved hjælp af bl.a. 35 rurps i række. 
 Shield fik sin første danske bestigning da Kasper Bergowicz og Jesper Bentsen klatrede den i juli 2001.

Wheeler Crest / Smokestack Route / NY
Jan Nicolaisen er forfatter og medklatrer på en del historier på dette site. I denne ekslusive beretning planker han den temmelig langt ud i Californiens Eastern Sierra. Jan er bosiddende i USA, men heller ikke da han klatrede i Europa var han kendt for at tick'e de lettest tilgængelige ruter.

Fallen Angel
Klippet og oversat fra High Mountain Magazine

A6
Klippet og oversat fra Norklatt. Forfatteren er ukendt.

   Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt  
Michael Hjorth
2003